LARRY WILLIAMS – ROCK, SOUL AND ROLL

‘Greatest Hits And More 1957-1961’ staat helemaal bovenaan op het zilveren schijfje dat de verzamel-cd vormt voor de songs van één van de grootste hitmakers aller tijden: Larry Williams, in 1935 geboren in New Orleans en musicerend vanuit Los Angeles en New Orleans. Toch zal zijn naam u misschien niet zoveel zeggen maar enkele van zijn liedjes des te meer, vooral omdat ze nadien door o.a. ‘The Beatles’ en ‘The Rolling Stones’ werden gecoverd.

Even testen of u al ooit heeft gehoord van de songs “Bony Moronie” (video 1), het ook van Lloyd Price gekende “Just Because” (video 3), “Slow Down” (video 2) en “Dizzy, Miss Lizzy” die in 1964 en 1965 allebei door The Beatles’ werden opgenomen en “My Baby’s Got Soul”. Mocht dat niet zo zijn, dan kunt u er nu wel mee kennismaken via het compilatiealbum “Rock, Soul And Roll” dat recent werd uitgebracht door het Britse retrolabel ‘Jasmine Records’ en dertig nummers van Larry Williams uit de periode 1957 tot 1961 bundelt.

Het in 1957 door Larry Williams uitgebrachte liedje ‘Bony Moronie’ (video 1) werd wellicht het vaakst gecoverd en kan zonder meer een rock’n’roll-klassieker genoemd worden. Wij kennen die song alvast in de versies van ‘The Standells’, Johnny Burnette, Bill Haley, Ritchie Valens en Gram Parsons. Maar ook ‘The Who’, ‘Dr. Feelgood’, Johnny Winter en John Lennon namen er een geslaagde coverversie van op, net als de Britse glamrockers van ‘Showaddywaddy’ die gekend waren voor al hun versies van stokoude rock’n’roll-liedjes. Zijn andere liedjes “Bad Boy” en “She Said Yeah” werden later ook nog gecoverd door ‘The Rolling Stones’ en ‘The Animals’.

Larry Williams was de neef van de meer bekende R&B-zanger Lloyd Price en hij was ook een goede vriend geworden van Johnny Guitar Watson en van Little Richard die hem introduceerde bij zijn platenproducer. In de wereld van de Amerikaanse zwarte soul- en rockmuziek wordt Larry Williams nog altijd vaak samen vernoemd met toppers als Solomon Burke, James Brown, Sam Cooke en Ray Charles. Tijd dus voor u om ook wat nader kennis te maken met deze man die heel wat heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de rock’n’roll-geschiedenis. Ter info: hij stierf op 7 januari 1980 met een kogel in zijn hoofd. Volgens sommigen was het zelfmoord maar anderen meenden dat het ging om een afrekening in het drugs- en prostitutiemilieu waarmee hij zich in de laatste jaren van zijn leven had beziggehouden.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records